« Home | Ω! γλυκέ Ιησού... » | Με μία λέξη... » | Περαστικά βρε... » | Φωτογραφίες του Νοέμβρη. » | O Χατζηδάκις για τον Τζορτζ Μπέστ... » | Με 1 ευρώ την ώρα » | Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε κύριε Σέρλοκ Χολμς; » | Huston - We have a problem... » | Εσύ πειραματίστηκες; » | Αμ-βρίσιος » 

Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2005 

...και κωφανθώσι τα ώτα

« (...)Κατ' αυτού όθεν του προδότου Βενιζέλου ανεγνώσαμεν αφορισμόν όπως ενσκήψωσι:
Τα εξανθήματα του Ιώβ,
το κήτος του Ιωνά,
η λέπρα του Ιεχωβά,
ο μαρασμός των νεκρών,
το τρεμούλιασμα των ψυχοραγούντων,
οι κεραυνοί της κολάσεως και αι κατάραι και τα αναθέματα των ανθρώπων.
Τας ιδίας αράς θα αναγνώσωμεν και κατ' εκείνων οίτινες κατά τας προσεχείς εκλογάς θέλουσι δώσει λευκήν ψήφον προς τον κατάπτυστον προδότην Βενιζέλον και θα παρακαλέσωμεν, συν τοις άλλοις, όπως μαρανθώσιν αυτών αι χείρες, τυφλωθώσιν οι οφθαλμοί και κωφανθώσι τα ώτα. Γένοιτο».
Απόσπασμα από τον αφορισμό του Βενιζέλου από τους (τρ)άγιους πατέρες της εποχής (12/12/1916) . Για την Ιστορία το κήτος του Ιωνά δεν εμφανίστηκε για να καταβροχθίσει τον Βενιζέλο, κανένας κεραυνός της κολάσεως δεν έπεσε επί της κεφαλής του και οι γιατροί του δεν μας άφησαν καμιά πληροφορία για λέπρα, εξανθήματα ή τρεμούλιασμα Parkinson. Αντιθέτως παρά το ανάθεμα , κέρδισε τις επόμενες εκλογές πανηγυρικά.
Oφείλω όμως να παραδεχτώ ότι η σημερινή ιεραρχία είναι πιο... προοδευτική. Δεν αφόρησε -ακόμα- κανένα πολιτικό ή συγγραφέα. Αντί να τους αφορίζει τους καταχωρεί σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" στις μαύρες λίστες του Χριστόδουλου. Η αλήθεια είναι ότι η ιεραρχία της εκκλησίας συνεχίζει να εμπλέκεται στα πολιτικά, με περισσότερο τακτ όμως. Πώς το είπε ο Χριστόδουλος όταν συναντήθηκε με τον Καραμανλή μετά την νίκη του στις εκλογές; Α, ναι! "Δόξα τω Θεώ... Οι εποχές άλλαξαν"

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Βαγγέλακα, όσο έχεις κλειστά τα σχόλια στο blog σου θα σε παρακαλούσα να μην αφήσεις άλλο σχόλιο εδώ. Φυσικά μπορείς να το κάνεις ως ανώνυμος.
Ευχαριστώ για την ιδέα του επόμενου post (Υπατία)
Απόλαυσε το σάμαλί σου σε άλλο blog.

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Α...διάλογος ήταν τα σάμαλι, κωκ, τσιπς;
Μάλιστα.
Σ΄αυτό το φασιστομπλογκ κάνουμε δίαιτα dear.
Ευχαριστώ για την κατανόηση. Θυμήσου πως είσαι και πάλι ευπρόσδεκτος εδώ, όταν και εάν ανοίξεις τα σχόλια στο δημοκρατικό σου blog. Μ' αρέσει το παιχνίδι να παίζεται επί ίσοις όροις.

Για πες μας πότε αφόρισε τον Βενιζέλο η Ιερά Σύνοδος.Εννοείται ημερομηνία και έγγραφο (αριθμός απόφασης κλπ).Για να παίζουμε επί ίσοις όροις.Η γνώμη του κάθε Καντιώτη δεν είναι αφορισμός.

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Βρε κοπέλα μου πως τα καταφέρνεις και τραβάς όλα τα νούμερα που δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από το να χλευάζουν αυτό που δεν έχουν. Δηλαδή μυαλό

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Ερώτηση: "Για πες μας πότε αφόρισε τον Βενιζέλο η Ιερά Σύνοδος.Εννοείται ημερομηνία και έγγραφο (αριθμός απόφασης κλπ)"

Απάντηση: Στις 12/25 Δεκεμβρίου 1916, στο πεδίο του Άρεως στην Αθήνα, η Εκκλησία οργάνωσε το "ανάθεμα" κατά του Βενιζέλου.

Πρωτοστάτησε και χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος, πλαισιωμένος από συνοδικούς, εκατοντάδες παπάδες, υπουργούς, βουλευτές και χιλιάδες λαού.

Μετά τον αφορισμό (που τμήμα του αναφέρεται στο post) ο Θεόκλητος έκλεισε τη σεμνή τελετή λέγοντας:

"Τοιούτος βασιλεύς δεν εκθρονίζεται. Τον αναμένει το αυτοκρατορικόν διάδημα των Κωνσταντίνων. Καίσαρ Αύγουστε, συ νικάς!"

Το ανάθεμα επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια, με πρωταγωνιστές τους αντιβενιζελικούς ιεράρχες της εποχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν κάποιες λεπτομέρειες για τον αφορισμό που έγινε στην Τρίπολη, στο βιβλίο του Δ. Κρεββατά "Το Βυζάντιο και ο διωγμός του Ελληνισμού", Εκδ. Καστανιώτη, σελ. 303-4.

Δεν έχω υπόψη μου αφορισμό Βενιζέλου εκ μέρους της ΙΣ. Αλλά, μήπως υποννοείτε - αγαπητέ συνονόματε - οτι όταν κάνει τον αφορισμό ο αρχιεπίσκοπος και τον επαναλαμβάνουν κι άλλοι επίσκοποι ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ, αν δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλου;

(Προσοχή: δεν αποκλείω καθόλου να υπάρχει, απλώς αυτό είναι εντελώς δευτερεύον).

Για την ιστορία, μετά τις εκλογές που κέρδισε ο Βενιζέλος, ο μερακλής Θεόκλητος έχασε το θρόνο του, με απόφαση των ιδίων εκείνων επισκόπων που αναθεμάτιζαν τον Βενιζέλο: είχε γυρίσει ο τροχός!

Τέλος, εντελώς φιλικά: αν θέλετε να υπερασπιστείτε την Ορθοδοξία κάντε το - έχετε πολύ και αξιόλογο υλικό να δείξετε - αλλά μην ξοδεύετε τις δυνάμεις σας για την υπεράσπιση της θεσμισμένης Εκκλησίας, δηλαδή των επισκόπων. Έχουν διαπράξει τέτοιες απίστευτες αρκουδιές, που δεν δικαιολογούνται με τίποτα!

Επιτροχάδην σας αναφέρω τις περιπτώσεις Καΐρη, Ροΐδη, Λασκαράτου, Γληνού, Δελμούζου, Σικελιανού, Καζαντζάκη - και τις πρόσφατες "ήπιες" περιπέτειες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ζητώντας συγγνώμη για το παραινετικό ύφος του τέλους - σας χαιρετώ.

Και μην ξεχνάμε την ΑΠΟΛΥΤΗ ταύτιση της Ιεραρχίας με τη χούντα των συνταγματαρχών - και σήμερα ακόμα πολλοί ιεράρχες δυσκολεύονται να συγκατήσουν τα χουντικά τους "πιστεύω"...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Vangelakas, καθένας όπως ξέρει και μπορεί -

(αν με δεις όμως κάποτε να κατεβάζω καντήλια, σα γνήσιος Καλαματιανός, μην εκπλαγείς...)

Λίαν προσεχώς (καιρού επιτρέποντος) θα υπάρξει ευκαιρία για τη συζήτηση που λες στα "μτΚ". Μείνε συντονισμένος.

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Ορέ Βαγγέλακα, που ζεις;

Μιλάμε για τα "μυστικά του Κόλπου", σε ...συντομογραφία!

(Αν ΑΚΟΜΑ δεν κατάλαβες, ψάξε το σύνδεσμο στην Avanti)

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Εάν και όταν ανοίξεις τα σχόλια στο blog σου είπαμε ...
Μέχρι τότε, εσύ θα γράφεις, εγώ θα σβύνω...
Σε δουλειά να βρισκόμαστε

Αγαπητέ Πάνο,
τελικά ήταν αφορισμός ή ανάθεμα;Διότι αν είναι αφορισμός πρέπει να κυρωθεί από το σύνολο της Ορθοδοξίας ήτοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το συμβούλιο των ηγετών της Ορθοδοξίας.Αν 10-12 ψυχάκηδες επίσκοποι βγουν στους δρόμους και λένε βλακείες δεν αποτελεί αφορισμό.Εκτός αν χρησιμοποιούμε τον όρο γενικόλογα χωρίς νομική υπόσταση.Απεχθάνομαι πολλούς από τους θεσμικούς της Εκκλησίας αλλά δεν μπορώ να διαβάζω ανακρίβειες.Ο Χριστόδουλος δηλ όταν βγήκε με τα λάβαρα για τις ταυτότητες αφόρισε τον Σημίτη;Ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα.Με την διαφορά πως ο Σημίτης έχασε τις εκλογές ενώ ο Βενιζέλος έχασε τις επόμενες 1/14-11-1920 νομίζω.

Αγαπητέ Παναγιώτη,

ομολογώ οτι οι "θεολογικές" μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να ορίσω επακριβώς τι είναι το ανάθεμα και τι ο αφορισμός (αμφότερες όμως, απολύτως ειδωλολατρικές - μαγικές πρακτικές...)

Διαβάζοντας όμως το "ανάθεμα" του Βενιζέλου συναντώ τις ίδιες "αρές" - που έχω υπόψη μου πως απαγγέλονται στους "αφορισμούς" - όπως για παράδειγμα στον αφορισμό του Κολοκοτρώνη (1805) ή στον αφορισμό των Επαναστατών του 1821 (συμπεριλαμβανομένου και πάλι του καπετάν -Θοδωράκη)

Αν το κριτήριο διάκρισης που χρησιμοποιείς είναι οτι δεν έφτασε το θέμα στο Πατριαρχείο και σε Σύνοδο, αυτό προφανώς δεν ήταν απαραίτητο. Ο Βενιζέλος "αναθεματίστηκε" ως προδότης, αφού μόλις είχε κάνει την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης. Οι αφορισμοί οποιουδήποτε λήσταρχου - οφείλουν να παραπέμπονται στην ανώτατη Ορθόδοξη Αρχή; Ομολογώ οτι αυτό το ακούω για πρώτη φορά.


Αν 10-12 ψυχάκηδες επίσκοποι βγουν στους δρόμους και λένε βλακείες δεν αποτελεί αφορισμό.Εκτός αν χρησιμοποιούμε τον όρο γενικόλογα χωρίς νομική υπόσταση

Αν βγει δηλαδή ο Χριστόδουλος με άλλους 10 επισκόπους και αφορίσει τον ..Καραμανλή, το θέμα είναι της πλάκας; Δεν αποτελεί αφορισμό; Τι θα πεί "νομική υπόσταση" σε ένα κατ' εξοχήν πνευματικό ζήτημα;

Τότε, οι μοναδικοί lege artis αφορισμοί είναι εκείνοι που έχει κάνει η Σύνοδος του Πατριαρχείου - όπως ο αφορισμός της Επανάστασης του '21;

This is very interesting site...
» » »

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty
penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% certain.
Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
Thank you

Take a look at my page ... magic flight launch box

What's Going down i'm new to this, I stumbled upon this I've found It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & help other customers like its helped me. Great job.

My blog ... gold ira

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

  • Σοφία Avanti
  • Ελλάδα/Greece
My profile

Μικρή πασοκική ανθολογία

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from avanti. Make your own badge here.

Links

Για ένα όνομα ζούμε...

(το "πόθεν έσχες"

του τίτλου "τα εις εαυτόν")


US Losses

Photos Hidden
Powered by Blogger
and Blogger Templates