« Home | ( Mε λέξεις απλές σαν τα βότσαλα ) » | Meet Sexy Christian Singles » | Ένα παιχνιδιάρικο σκιάχτρο » | Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά... » | Πάρτε μου τα μέτρα... » | (Σ)σοφία θερινής ραστώνης » | Τα 100 posts που συγκλόνισαν τον κόσμο... » | Virus alert » | Μεταμορφώσεις » | I am a Londoner too... » 

Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2005 

Ευελφάλεια

Η γενιά των «ποιητών» του ΠΑΣΟΚ απέκτησε τη θηλυκή της έκφραση. Μετά τον Τηλ. Χυτήρη, μια νέα, γνήσια ποιητική φλέβα, έκανε την εμφάνισή της: Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου!
Το δείγμα είναι βέβαια μικρό, αλλά ενδεικτικό της «στόφας». Εγραψε στις 20/7 (στα «ΝΕΑ») η «ποιήτρια» (με αφορμή τα Εργασιακά):
«Απέναντι στην αμερικανική ευελιξία θέτουμε (στην ΕΕ) την ευελφάλεια»...
Η κ. Διαμαντοπούλου, ευτυχώς, δεν ανήκει στην κατηγορία των ποιητών /τριών, που διατείνεται «τι θα ήταν η ποίηση αν την καταλάβαιναν όλοι;». Επομένως, σπεύδει στην επόμενη κιόλας φράση να γίνει κατανοητή. Τι είναι, λοιπόν, η ...«ευελφάλεια»; Ιδού η εξήγηση της ίδιας της δημιουργού: Είναι μια σύνθετη λέξη, που, όπως σημειώνει, έχει προκύψει (στο μυαλό της) από τη διασύνδεση των λέξεων «ευελιξία + ασφάλεια». Ως εκ τούτου ...«ευελφάλεια»!
ΥΓ(1): Ειδικοί συμφωνούν ότι η κ. Διαμαντοπούλου, αν και έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να καταφέρει να συναγωνιστεί τα ποιήματα του κ. Χυτήρη, όπως εκείνο με τον «υδραυλικό» (δεν το ξέρετε; α, χάνετε), εντούτοις βρίσκεται σε καλό δρόμο...
ΥΓ(2): Παίρνουμε το θάρρος - και με το συμπάθιο - να προτείνουμε στην «ποιήτρια» ένα είδος ρίμας, καθότι, από τη στιγμή που διαβάσαμε το άρθρο της κ. Διαμαντοπούλου, τραντάχτηκε το «είναι» μας:


«Εχω μια ευελφάλεια/
να σου καεί η ασφάλεια/
Από την πόλη έρχομαι/
και στην κορφή Ψυττάλεια»


----------------------------------------------------------------------O συμπαθής νέος της φωτογραφίας δροσίζει τον εγκέφαλό του,
που υπερθερμάνθηκε στην προσπάθειά του να εμπεδώσει
την νέα λέξη της κυρίας Diamond


*Εν ψυχρώ... clopy right από τον "Ημεροδρόμο" του Ριζοσπάστη της 21/07/2005
Με συγκίνησε εκτός των άλλων και η αναφορά στον ποιητή Τηλε-Χυτήρη για τον οποίον ως blog και ως άνθρωπος τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια . Με ένα κλικ στο πιο πάνω link μπορείτε να δροσιστείτε από τον περίφημο "υδραυλικό" του ποιητού Τηλε-Χυτήρη για μια ακόμηφορά. (Τζάμπα είναι λέμε!)

Στην Ψυτάλλεια κάνει Διακοπές ο Μανιφέστος φέτος, κι αν δει καμμιά Διαμαντοπούλου φάτσα-κάρτα θα πάρει ανάποδες και θα της πετάξει καμμιά μπούργκα στο κεφάλι! Κανόνισε!

Θα σου έγραφα και το
"Γαργάλατα-Γαργάλατα"
για τα πασίγνωστα πλέον λευκά στήθη, αλλά ως πονηρόν θήλυ
θα με παρεξηγήσεις....

Ελάτε, ας μην την πυροβολούμε τη γυναίκα.

Έκανε μια τίμια προσπάθεια να μεταφράσει τον αγγλικό νεολογισμό "flexicurity" (ευελιξία στην αγορά εργασίας και ασφάλεια των θέσεων απασχόλησης και των κοινωνικών παροχών) που παίζει πολύ αυτή την περίοδο στους κόλπους της ΕΕ.

Επειδή πολύ πρόσφατα κλήθηκα να μεταφράσω κείμενο που στα καλά καθούμενα άρχιζε να μιλάει για "flexicurity", εκφράζω τον θαυμασμό μου για την απόδοση της Άννας, που είναι ακόμα πιο δυσνόητη και από τις αποδόσεις που είχα σκεφτεί εγώ:

*φλεξικιούριτη (ναι, με ήτα),

*ευελασφάλεια και

*ασφαλιξία :p

Τελικά έπνιξα τη δημιουργικότητά μου και το άφησα "ευελιξία-ασφάλεια", φοβούμενος αντιδράσεις σαν του Avanti :p

Κάτω η χούντα των αναγνωστών!

ex_ef_ex

Τίποτα, τίποτα, τίποτα, μα τίποτα (τέταρτη φορά) και κανένας ή καμία δεν μπορεί να ξεπεράσει τον Τηλέμαχο. Ο υδραυλικός του είναι α-νε-πα-νά-λη-πτος, χωρίς οι Ετρούσκοι του ή τα άλλα αριστουργήματά του να υστερούν. Τι να μας πει τωρα η κυρία Διαμαντοπούλου;

και ο κύριος σκανδαλίδης αν δεν απατώμαι έχει εκδώσει συλλογή!

Αλλά βαριέμαι και να γελάσω...

Εντάξει, τώρα καταλαβαίνω γιατί η κυρία Diamonddick είχε κάνει πρόταση να γίνουν τα αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους. Αφού τα ελληνικά δεν τα έχει με τίποτα..

ποιος μπορεί να ξεχάσει τον υδραυλικό;


"ευελφάλεια"; κάτι σε φαρφαλα πάει... το "ασφαλιξία" είναι απείρως πιο εύγλωττο: παραπέμπει άμεσα σε ασφυξία ή αποπληξία...

What a great site here

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

  • Σοφία Avanti
  • Ελλάδα/Greece
My profile

Μικρή πασοκική ανθολογία

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from avanti. Make your own badge here.

Links

Για ένα όνομα ζούμε...

(το "πόθεν έσχες"

του τίτλου "τα εις εαυτόν")


US Losses

Photos Hidden
Powered by Blogger
and Blogger Templates