« Home | Mε το μαχαίρι τα καρπούζιαααα! » | Lili sings the...blog » | Αμαρτίες χεριών, ποδιών, ματιών και άλλες ανατομικ... » | Η (χαζο)χαρούμενη ρεπόρτερ... » | ...ημείς άδωμεν » | Ενα quiz στα πεταχτά... » | Μ' ένα χαμόγελο κάτω απ΄τα μουστάκια ... » | Παλιά σκαριά... » | Παπαρίζω, παπαρίζεις, παπαρίζει... » | Euro-σύνταγμα-vision και euro-αβανταδόροι » 

Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2005 

Ονόματα και ιστορίες...

Στο εορτολόγιο σήμερα αναγράφεται ότι μεταξύ των άλλων εορτάζει και η οσία Πανσέμνη. Ομορφο όνομα.Το όνομα,χωρίς να γνωρίζω το βίο της Οσίας, από μόνο του με οδηγεί να πλάσω συναξάρια με το μυαλό μου. Δεν ξέρω πόσο ορθόδοξο είναι αυτό και δεν έχω εύκαιρο και τον Γεώργιο τον ποιμένα χοίρων τε και χήρων για να με διαφωτίσει.
Πάντως δεν έχω συναντήσει καμιά με αυτό το όνομα μέχρι τώρα. Φαντάζομαι όμως ότι και να υπάρχει κάποια Ελληνίδα που να έχει αυτό το βαφτιστικό όνομα θα το κρύβει κάτω από κάποιο in χαϊδευτικό (π.χ Σεμίνα ).
Συνηθισμένο έγκλημα να κατακρεουργούνται υπέροχα βαπτιστικά όνοματα προς χάριν υποκοριστικών ονομάτων όπως Σούλα, Ρούλα, Βούλα, Κούλα, Τάκης, Σάκης, Μάκης.
Τα ονόματα καμιά φορά φτιάχνουν αστείες ιστορίες από μόνα τους.Στην επιστράτευση του '74 κάποιος μακρινός μου ξάδερφος, ήταν δεν ήταν τότε 8 χρονών.Η αδερφή του,που ονομάζεται Παρθένα, σπούδαζε στην Αθήνα. Οι επίστρατοι λοιπόν - εξ Αθηνών οι περισσότεροι- διασκέδαζαν με το να πειράζουν τον ξάδερφό μου, κάνοντάς του πάντα την ίδια ερώτηση όταν τον συναντούσαν: «Εχετε καμιά παρθένα στο χωριό;»
Κι ο κακομοίρης ο ξάδερφός μου με τον χωριάτικο αυθορμητισμό του απαντούσε:
«μία είχαμε, αλλά την στείλαμε στην Αθήνα να σπουδάσει».
Τότε, μέσα στην παιδική του αφέλεια,δεν καταλάβαινε γιατί οι επίστρατοι ξεσπούσαν σε τρανταχτά χάχανα. Το κατάλαβε αρκετά χρόνια αργότερα και η ερώτηση «έχετε καμιά παρθένα στο χωριό;» κατέληξε να γίνει οικογενειακό τους ανέκδοτο.

Υπάρχουν και χειρότερα.Οτνα ξεκινησα στη δουλειά κόλλησα με την Καρετα-καρέτα.Γιοα βδομάδες εγραφα για τη σωτηρία της χελωνίτσας.Με πήραν για γραφικό (και) οι΄"δικοί μου" στα ΝΕΑ και μια μερα ειδα σε σχετικό κομμάτι την υπογραφή Καμπύλης-καμπύλης...

Σοφία,
τώρα που γύρισα απο τας διακοπάς του
Σαββατοκύριακου..θα ερευνησω τον βίο της Οσίας και θα ενημερώσω...!!!!

@Τάκη Κ.
Ας έγραφα κι εγώ στα ΝΕΑ κι ας υπέγραφα ως "φώκια μονάχους μονάχους"
:-)
@Ποιμένα χοίρων
Περιμένω τα αποτελέσματα των ερευνών σου στα συναξάρια.
Eγκυρες πληροφορίες πάντως μου μεταφέρουν ότι η οσία ήταν μια πλανεμένη αμαρτωλή (καλή ώρα...) αλλά τελικώς βρήκε την οδόν της σωτηρίας της.

Χμμ...Ξέρεις αυτο ειναι μεγάλη συζήτηση,ιδίως σήμερα, με την ευκολία που βρίζει κανείς ΤΟΥΣ δημοσιογράφους.Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά στις εφημερίδες και-ιδιως- στα κανάλια που δεν ειναι ουτε τόσο περήφανη ουτε τόσο ελέυθερη.Και υπάρχει και μια γενιά που δεν θάπρεπε να ειναι περήφανη αλλά -νομίζει οτι-ειναι πολύ ελέυθερη..

Tάκη-Τάκη : καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή
:-p
--------------------------
Αδερφέ Γεώργιε Χ: έλαβα τα συναξάρια.
Την ευχή μου νά'χεις

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

  • Σοφία Avanti
  • Ελλάδα/Greece
My profile

Μικρή πασοκική ανθολογία

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from avanti. Make your own badge here.

Links

Για ένα όνομα ζούμε...

(το "πόθεν έσχες"

του τίτλου "τα εις εαυτόν")


US Losses

Photos Hidden
Powered by Blogger
and Blogger Templates