« Home | Ενα quiz στα πεταχτά... » | Μ' ένα χαμόγελο κάτω απ΄τα μουστάκια ... » | Παλιά σκαριά... » | Παπαρίζω, παπαρίζεις, παπαρίζει... » | Euro-σύνταγμα-vision και euro-αβανταδόροι » | Α(λ)φασία... » | Αργάμισυ...Νταν Νταν, Ντιν Ντιν » | Σλουρπ... Το γλύφειν ως ποιητική τέχνη και ως πολι... » | Τηλέ-Χυτήρης: "Ας έρθει -έστω- ένας υδραυλικός" » | Ο ερωτικός Πάγκαλος » 

Κυριακή, Μαΐου 29, 2005 

...ημείς άδωμεν

Εάλω...
Εάλω η ελληνική ύπαιθρος... Χωριά ερήμωσαν, σχολεία έκλεισαν, εκκλησιές βουβάθηκαν ή λειτουργούν μόνο σε ξόδια, πόλεις και κωμοπόλεις βουλιάζουν στην αδιαφορία του αθηναϊκού κράτους...
Εάλω η ελληνική γειτονιά.... Σχεδόν κανείς δεν ξέρει ποιος μένει δίπλα του. Κανείς δεν δίνει δεκάρα για το ποιος μένει δίπλα του.
Εάλω η Αθήνα... θύμα μιας πολιτικής που επί χρόνια αναγκάζει τα παιδιά της επαρχίας να καταφεύγουν στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα. Καλωπίζεται αλλά παραμένει άσχημη, βελτιώνει τις συγκοινωνίες της αλλά συνεχίζει να πνίγεται στο νέφος και στα κυκλοφοριακά της προβλήματα, γιγαντώνεται και ασφυκτιά μέσα στην άναρχη γιγαντοσύνη της και απειλεί με ασφυξία την περιφερειακή Ελλάδα. Στη γη "εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα" τώρα αρρωσταίνουν ως και τα πεύκα της.
Εάλω η ενημέρωση...Οι εφημερίδες, πρώτο μέλημα τους έχουν πια την επιλογή των dvd που διακινούν.Τα τηλεοπτικά κανάλια αντί να κυνηγούν την είδηση κυνηγούν τους ψευτό-celebrities που τα ίδια πριν φρόντισαν να δημιουργήσουν. Οι τηλεοπτικοί αστέρες της ενημέρωσης εμφανίζουν τις κοσμικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες των ίδιων ή των εργοδοτών τους - καναλαρχών- ως ειδήσεις. Κάθε είδηση, που ανοίγει ρωγμές στο σύστημα αξιών τους, θάβεται στην λογοκρισία της σιωπής ή κρύβεται ανάμεσα σε χαρωπά ξεφωνητά για ανύπαρκτες "εθνικές" νίκες. Η Δημοκρατία κατάντησε ΜΜΕ-κρατία.
Εάλω η παιδεία... Ενα σύστημα, που φορτώνει τα παιδιά με άχρηστες γνώσεις και άγχος, στέλνει τους μαθητές στην παραπαιδεία για να τους οδηγήσει από το λύκειο στο πανεπιστήμιο κι από κεί στην ανεργία, μπορεί να ονομάζεται εκπαιδευτικό;
Εάλω η ελληνική γλώσσα... Όπως εξιστορεί ο Φώτης Κόντογλου στο "Ασάλευτο θεμέλιο" του : «οι πιο αγράμματοι ανακατώνουνε στην κουβέντα τους κάποια εγγλέζικα και εκεί που δεν χρειάζονται. Οσο για τους γραμματισμένους, όλη η γραμματοσύνη τους είναι να μιλάνε εγγλέζικα και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει Ελληνας να μιλά ελληνικά. Ας καταργηθεί λοιπόν η ελληνική γλώσσα ολότελα, να μην κουράζονται τα παιδιά μας στην άσκοπη εκμάθευσή της»
Εάλωσαν οι Ελληνες... Καταφεύγω και πάλι στον Κόντογλου: «Σήμερα νομίζεται καλός σε όλα, όποιος είναι αδιάφορος, όποιος δεν νοιάζεται για τίποτα, όποιος δεν νιώθει καμιά ευθύνη. Αλλιώς τον λένε σωβινιστή, τοπικιστή, μισαλλόδοξο, φανατικό. Οποιος αγαπά την χώρα μας, τα ήθη και έθιμα μας, την παράδοση μας, την γλώσσα μας, θεωρείται οπισθοδρομικός. Οι αδιάφοροι περνούν για φιλελεύθεροι άνθρωποι, για άνθρωποι που ζούνε με το πνεύμα της εποχής μας, που έχουν για πιστεύω την καλοπέραση, το εύκολο κέρδος, τις ευκολίες, τις αναπαύσεις, κι ας μην απομείνει τίποτα που να θυμίζει σε ποιό μέρος βρισκόμαστε, από που κρατάμε, ποιοι ζήσανε πριν από μας στην χώρα μας»
Εάλω η Ελλάδα... και θρηνολογεί ο Φώτης Κόντογλου: «Η Ελλάδα έγινε ένα παζάρι που πουλιούνται όλα, σε όποιον θέλει να το αγοράσει.Αλλά αν θα λείψουν οι Ελληνες από το πρόσωπο της γης, μήπως θα απομείνουν τα βουνά, οι ακροθαλασσιές, οι θάλασσες, τα νησιά και τα βράχια με τον ελληνικό χαρακτήρα τους; Καθόλου! Τα περισσότερα τα έχουνε αγοράσει άνθρωποι που ήρθανε από τον βόρειο Ωκεανό, απόγονοι των Βικίγκων. Εκείνα τα κακόμοιρα νησιά τι συμφορά έχουνε πάθει! Η φτώχεια τους στάθηκε η καταστροφή τους. Σήμερα τα ριμάξανε άλλοι κουρσάροι, πιο επικίνδυνοι που σφάζουνε με το μπαμπάκι. Σκλαβώσανε τα νησιά με ευγενικό τρόπο, με το χαμόγελο στα χείλη»
Εάλωσαν η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία, η κοινωνία, ο πολιτισμός...
Eάλωμεν και μεις οι ίδιοι...
Όσο οδυνηρή κι αν είναι η διαπίστωση αυτή, όλο και πιο συχνά, αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη είναι κάποιος άλλος που παλαίψαμε να μη γίνουμε, αλλά γίναμε.
Συγχωρείστε μου την μαυρίλα... Η μέρα σήμερα προσφέρεται για θρήνους και οδυρμούς.
(Ο πίνακας είναι του Εβρίτη αυτοδίδακτου ζωγράφου Γιάννη Μητράκα)

Καθρέφτης ούτε για δείγμα δεν έμεινε - τους σπάσαμε όλους. Η Κερκόπορτα είναι πια η κεντρική είσοδος. Ακάθιστος Ύμνος είναι το σουξέ της εποχής. (Φέτος πενθεί κι ο ουρανός. Σπουδαίο το κείμενό σου.)

Κανά δυο χαλίκια μια αγριάδα και μια σταγόνα νερό παίζοντας κυνηγητό με μια ηλιαχτίδα και μόνο είναι μάνα γη! Είναι Ελλάδα, είναι πόνος και όνειρο... ένα χαμόγελο δηλαδή κόντρα στην σαπίλα!

Φιλιά,

Γιάννης

Ναι, μα από ποιους γίνεται η άλωση αν όχι από τους ίδιους τους Ελληνες; Ελληνες μετατρέπουν την ποικιλία της αγροτικής παραγωγής στη σχεδόν μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού, Ελληνες σαρώνουν τις ακρογιαλιές τους με πλαστικές καρέκλες και ομπρέλες, Ελληνες πωλούν νησιά στους ξένους, Ελληνες κρεμούν ξενόγλωσσες επιγραφές στα καταστήματά τους κ.ο.κ. Θύλακες αντίστασης όμως υπάρχουν

Πάντα από μέσα πέφτει η πόλη.

Και βλέπω πέρα τα παιδιά και τες αντρογυναίκες
γύρου στη φλόγα π' άναψαν, και θλιβερά τη θρέψαν
μ' αγαπημένα πράματα και με σεμνά κρεβάτια,
ακίνητες, αστέναχτες, δίχως να ρίξουν δάκρυ·
και γγιζ' η σπίθα τα μαλλιά και τα λιωμένα ρούχα.
Γλήγορα, στάχτη, να φανείς, οι φούχτες να γιομίσουν.
Είν' έτοιμα στην άσπονδη πλημύρα των αρμάτων
δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθεροι να μείνουν
εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το Χάρο.

(Διονύσιος Σολωμός, Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)

Την ώρα της άλωσης, το πνεύμα μετράει πιότερο από κάθε άλλη στιγμή. Οι ιαχές της εσωτερικής μάχης είναι τόσο δυνατές που δεν αφήνουν να ακουστεί το ποδοβολητό της πολιορκίας...

Δημήτρης Γλέζος

Εντάξει τι να πω, ανατρίχιασα.. α ρε Κόντογλου..

Όσο υπάρχουμε άνθρωποι που μας πληγώνει η Ελλάδα...θα υπάρχουν και οι Ελληνες(μπορεί στην εξορία,μπορεί χωρίς Πόλι) αλλα θα υπάρχουν.

οτι και να γινει
οσο και να ποναει
η Ελλαδα μας θα ειναι παντα γλυκιά.
Ο Ωχαδερφισμός μας εφαγε !!!

Ti καταστροφολογία στηριγμένη πάνω στις πλάτες του Φώτη Κόντογλου ενός ανθρώπου που έζησε και έγραψε κάτι χρόνια πριν, σε μια Ελλάδα τελείως διαφορετική!
Μήπως να αρχίσουμε σιγά σιγά να ξεπερνάμε το σύνδρομο της Ψωροκώσταινας και το κόμπλεξ του Ελληνάρα με την καταπληκτική Ιστορία,την μοναδική παράδοση και την υπέροχη γλώσσα την οποία προκειμένου να διαφυλάξει κλείνεται στον εαυτό του ομφαλοσκοπώντας και γκρινιάζει για τους κινδύνους που τον απειλούν? Έχουμε καταντήσει να πάσχουμε από μανία καταδιώξης. Ο Έλληνας που όλοι τον καταδιώκουν και θέλουν το κακό του! Η Ελλάδα που χάνεται! Νισάφι πια! Κανένας δεν μας κυνηγάει εκτός από τον κακό μας εαυτό!
Καλή η παράδοση και η γλώσσα αλλά μήπως αφού τα διασφαλίσουμε να κοιτάξουμε να ανοιχτούμε πρός τα έξω και να μπούμε στο παιχνίδι ακομπλεξάριστοι, απαλλαγμένοι από το σύνδρομο του φτωχού συγγενή που πρέπει να δικαιολογηθεί για την κατωτερότητά του? Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για άλωση. Πρόκειται για αλλαγή. Η Ελλάδα αλλάζει όπως αλλάζει η ζωή, όπως αλλάζει ο κόσμος. Δεν ξέρω να σας πω αν θα χαθούν οι Έλληνες από προσώπου γης βιολογικά - και λίγο με ενδιαφέρει.Έίμαι βέβαιη όμως ότι πάντα θα υπάρχουν σαν έθνος με την σημερινή έννοια της λέξης. Όχι την βιολογική, τη γονιδιακή αλλά την άλλη την πιο ουσιαστική. Με την έννοια των ανθρώπων που ζουν σε κοινό γεωγραφικό χώρο, που διδάσκονται στα ίδια σχολεία, που έχουν κοινό παρόν και κοινά συμφέροντα για το μέλλον, που έχουν κοινά πολιτιστικά σημεία αναφοράς, που συσπειρόνονται γύρω από όλα αυτά που τους ενώνουν και φτιάχνουν μια Ελλάδα ανοιχτή, πολυπολιτισμική, με ζημώσεις. Πιστεύει κανείς ακόμα ότι η πρόοδος θα έρθει με κλειστές πόρτες? ή ότι θα προκόψει μια κοινωνία καθαρόαιμων Ελλήνων που θα ζουν κλεισμένοι στα τείχη της ξεχωριστής τους καταγωγής? Η οποιοδήποτε μορφή παραγωγής θα προέλθει από την διαφορετικότητα. Όπως έγινε με όλες τις πολυπολιτισμικές χώρες του πλανήτη που σήμερα βρίσκονται χρόνια μπροστά από όλες τις υπόλοιπες.
Να μιλήσουμε για τα χώρία που ερήμωσαν όταν τα εγκατέλειψαν οι πάμφτωχοι κάτοικοί τους για να πάνε να να χτίσουνε τα χωριά και τα δημόσια έργα των Ευρωπαϊκών χωρών? Για τα χωρία που εδώ και μια δεκαετία ξανάχτισαν κάποιοι άλλοι που άφησαν τις πατρίδες τους για τον ίδιο λόγο?
Παρακαλώ Έλληνες μην γκρινιάζεται!
Οpen up!

Kyrallina

Ανώνυμε (Kyrallina):
Προφανώς διάβασες άλλο κείμενο και όχι το δικό μου ή όταν διάβαζες το δικό μου κείμενο εσύ ήσουν αλλού.
Σεβαστές οι απόψεις σου, αλλά τις έχει διατυπώσει σαφέστερα από σένα ο αείμνηστος Σημίτης: "κλείστε το κουρείο και κάντε το κομμωτήριο".
Πορευτείτε εσεις με τα "κομμωτήρια-Σημίτης" και επιτρέψτε σε μάς να συμ-πορευτούμε με Κόντογλου, με Θεόφιλο, με Παπαδιαμάντη, Βυζηινό, Σεφέρη, Ελύτη...
Μας αρέσει να πατάμε σε στερεό έδαφος

Πάντως πρέπει να ομολογήσεις ότι παρόλο που εγώ "διάβασα άλλο κείμενο" εσύ τσίμπησες δεόντος. Μήπως έκανα το λάθος να διαβάσω πίσω από τις γραμμές κάποια πράγματα που δεν έπρεπε?
Όσο για τον Σεφέρη και τον Ελύτη και τον Κόντογλου(επιμένω ότι ο Κόντογλου ήταν σε γενικές γραμμές ένας θυμωμένος άνθρωπος και σε ορισμένα σημεία έχανε το μετρο της οργής του) μπράβο σου που πορεύεσαι με αυτούς και δεν μοιάζεις με εμάς τους αδαής που ασχολιόμαστε με το να αναμασάμε το Σημίτη που τα είπε πολύ καιρό πριν (μπράβο του αν το έκανε). Ξέρεις εκτός από το Σημίτη αυτά συζητιώνται εκτενέστατα σε όλη την Ευρώπη από την δεκαετία του ΄70 σε χώρες που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα πολύ νωρίτερα.
Τι ψάχνεις να βρεις? Tην παραδοσιακή ελληνική γειτονιά στην εποχή του internet? Τι να πούμε στους πιτσιρικάδες να πηγαίνουνε στο καφενείο κι όχι στο internet cafe? Αυτό ενοώ όταν λέω ότι δεν πρέπει να μιλάμε για άλωση άλλά για αλλαγή. Με παρεξήγησες! Η λέξη αλλαγή δεν έχει για μένα την πασοκική ένοια. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα το εκλάβεις έτσι. Άλλωστε αν θέλεις να μιλήσουμε για πολιτική ανήκω σε άλλο χώρο ιδεολογικά και μην μπεις στη διαδικασία να βρεις που γιατί δεν έχει σχέση με την κουβέντα μας. Μιλάω για την αλλαγή που επιφέρει στη ζωή η τεχνολογία, το άνοιγμα των συνόρων,η δυνατότητα επικοινωνίας. Και φυσικά μια και είσαι λάτρης τους Σεφέρη γνωρίζεις το "όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει". Θα ήθελα να ζούσε αυτός ο κοσμοπολίτης μάγκας να τον ρωτήσουμε τι ακριβώς ενοούσε. Για τη γειτονιά που χάνεται μιλούσε ή για τη στενομυαλιά των Ελλήνων που έχουν μια φοβερή χώρα που τη γαμάνε καθημερινά λόγω κακής νοοτροπίας, τσίχλας στον εγκάφαλο, και στενομυαλιάς;
Όσο για το Θεόφιλο? Εχεις ακούσει για τους ιερούς τρελούς του Σαββόπουλου? Είμαι σίγουρη πως ναι! Εσύ πιστεύεις ότι αν ζούσε σήμερα θα κοθότανε να κλαίει για την Ελλάδα που χάνεται? Δεν το νομίζω! Πάντως στην εποχή του δεν το κανε. Τέχνη την έκανε την νοσταλγία του, δημιουργούσε δεν γκρίνιαζε!

Kyrallina

kyrallina, είσαι ο Μάρτης της πολιτισμικής μας Σαρακοστής. Γράψε κι άλλα «αισιόδοξα» και ατλαντικά.
Αποκαλυπτικό το δικό σου: «Ο Έλληνας που όλοι τον καταδιώκουν και θέλουν το κακό του! Η Ελλάδα που χάνεται! Νισάφι πια! Κανένας δεν μας κυνηγάει εκτός από τον κακό μας εαυτό!»
Εύχομαι ολόψυχα να μην υποστείς τη... μη καταδίωξη των Σμυρνιών το '22, των Κυπρίων το '74 και άλλων «ακαταδίωκτων».
Επίσης αποκαλυπτικό το: «Δεν ξέρω να σας πω αν θα χαθούν οι Έλληνες από προσώπου γης βιολογικά - και λίγο με ενδιαφέρει». Τώρα η φυλή στεναχωρήθηκε που δεν σε ενδιαφέρει αλλά θα το ξεπεράσει γιατί πρότεινες αισιοδοξία.
Μ' άρεσε και το άλλο δικό σου: «Η οποιοδήποτε μορφή παραγωγής θα προέλθει από την διαφορετικότητα. Όπως έγινε με όλες τις πολυπολιτισμικές χώρες του πλανήτη που σήμερα βρίσκονται χρόνια μπροστά από όλες τις υπόλοιπες». Αυτά τα περί παραγωγής τα γράφεις μόνη σου ή είσαι τακτική αναγνώστρια του Καζαμία; Μπορείς να μας αποδείξεις πώς οι πολυπολιτισμικές χώρες του πλανήτη «βρίσκονται χρόνια μπροστά από ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες»; Να είσαι καλά κυράλίνα, ευθυμήσαμε.

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » »

Excellent, love it! » » »

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

  • Σοφία Avanti
  • Ελλάδα/Greece
My profile

Μικρή πασοκική ανθολογία

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from avanti. Make your own badge here.

Links

Για ένα όνομα ζούμε...

(το "πόθεν έσχες"

του τίτλου "τα εις εαυτόν")


US Losses

Photos Hidden
Powered by Blogger
and Blogger Templates