« Home | Σταγόνες τρυφερότητας σε βάρβαρους καιρούς (για τη... » | Προφητείας το ανάγνωσμα... » | Σαρκοείδωση τι; » | Πού μας πάει αυτό το λεωφορείο; » | Οι απόγονοι του ποιητή Φιλόξενου » | Πυρετός τα παρασκευο-σαββατόβραδα... » | Νew baby » | Παγκόσμια ημέρα ζζζζζζ...ζ » | Ασκηση υπομονής 0-24 » | EΛΑ: Η κραυγαλέα σιωπή των ΜΜΕ* » 

Σάββατο, Απριλίου 09, 2005 

Nηστικός καρδινάλιος δεν χορεύει... αλλά γρήγορα εκλέγει.

15 μέχρι και 20 μέρες από το θάνατο του ποντίφηκα πρέπει να συνέλθει το κογκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο πάπα. Η λέξη κογκλάβιο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «cum clave» και σημαίνει «με κλειδί», και αναφέρεται στην παράδοση που θέλει τους αξιωματούχους - εκλέκτορες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να κλειδώνονται στην Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν πλήρως απομονωμένοι τον επόμενο πάπα. Το νόημα ήταν να τους τοποθετήσουν σε ένα άβολο περιβάλλον, σε αντίξοες συνθήκες, ώστε να εκλέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον επόμενο πάπα. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε για πρώτη φορά το 13ο αιώνα στο Viterbo της κεντρικής Ιταλίας, το οποίο φιλοξένησε τις εκλογικές διαδικασίες μετά τον θάνατο του Πάπα Κλημεντίνου του Δ' το 1268, επειδή η Ρώμη εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά ανασφαλής. Επί 33 μήνες (!) οι καρδινάλιοι συζητούσαν, παζάρευαν και ψήφιζαν , με το Άγιο Πνεύμα όμως να αρνείται πεισματικά να τους φωτίσει ώστε να αποφασίσουν ποιός θα ήταν ο επόμενος πάπας. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Viderbo ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να κλειδώσουν τους καρδινάλιους σε μία αίθουσα του κάστρου, να σταματήσουν τις προμήθειες τροφίμων και να ξηλώσουν την οροφή για να τους αφήσουν εκτεθειμένους στα στοιχεία της φύσης. Ετσι,αφού και ο άγιος φοβέρα θέλει τελικά, οι καρδινάλιοι γρήγορα-γρήγορα εξέλεξαν τον Γρηγόριο Ι', ο οποίος 3 χρόνια μετά επέβαλε νέους κανόνες για την εκλογή του πάπα. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς το Κογκλάβιο θα πρέπει να συνέρχεται σε πλήρη απομόνωση, με την διατροφή σταδιακά να μειώνεται μέχρι να φτάσουν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό. Οι κανόνες φαίνεται πως ήταν πολύ αποτελεσματικοί αφού ο διάδοχος του Γρηγορίου εξελέγη μέσα σε μια μέρα ενώ και ο επόμενος πάπας σε επτά.
Ο νέος πάπας πάντως θα εκλεγεί με τους κανόνες που όρισε ο Ιωάννης Παύλος Β'. Οι σημερινές συνθήκες για τους καρδινάλιους είναι βέβαια πολύ πιο άνετες, αλλά οι περιορισμοί στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο ισχύουν ακόμη. Οι τηλεφωνικές γραμμές κόβονται, τα παράθυρα σφραγίζονται, οι βαριές κουρτίνες κλείνουν προκειμένου οι εκλέκτορες να μένουν μακριά από κάθε έξωθεν πίεση.
Όλα αυτά τα χαριτωμένα παραλειπόμενα της παπικής ιστορίας -αλιευμένα από ένα μεγάλο αφιέρωμα από τον "Κόσμο του Επενδυτή"-μού γέννησαν μία απορία. Πόσο βαθιές είναι οι τσέπες των ράσων των καθολικών; Τους γίνεται άραγε σωματικός έλεγχος για κινητά τηλέφωνα, σοκολάτες, γαριδάκια, πατατάκια και άλλα σνακς για την λιγούρα;

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! »

Cool blog, interesting information... Keep it UP » » »

Looking for information and found it at this great site... »

Best regards from NY! » »

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

  • Σοφία Avanti
  • Ελλάδα/Greece
My profile

Μικρή πασοκική ανθολογία

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from avanti. Make your own badge here.

Links

Για ένα όνομα ζούμε...

(το "πόθεν έσχες"

του τίτλου "τα εις εαυτόν")


US Losses

Photos Hidden
Powered by Blogger
and Blogger Templates