« Home | Μαύρα αβγά » | No parking » | Six Six Six » | Ο ποιητής Φανφάρας ζει και βασιλεύει... » | Κοίτα με ! » | Νέο blog: «A WOMAN IN THIS CITY» » | Για μένα, χωρίς εμένα... » | Ενα blog που δεν έγινε τελικά... » | Nηστικός καρδινάλιος δεν χορεύει... αλλά γρήγορα ε... » | Σταγόνες τρυφερότητας σε βάρβαρους καιρούς (για τη... » 

Δευτέρα, Απριλίου 25, 2005 

Εικασίας της μοναχής...ωραίας τω είδει

Στα καλλιστεία του βυζαντινού ΑΝΤ1 οι υποψήφιες με τις μεταξένιες εσθήτες περνούσαν βαδίζοντας με χάρη μπροστά από τον αυτοκράτορα. Ο εικονομάχος βυζαντινός αυτοκράτορας Θεόφιλος ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής αλλά συγχρόνως και το έπαθλο αυτών τών αγώνων ομορφιάς και εξυπνάδας. Η νικήτρια θα γινόταν σύζυγος του και επομένως αυτοκράτειρα του βυζαντίου. Ανάμεσα στις υποψήφιες που είχε διαλέξει η αυλή ήταν και η Κασσιανή. Ο Θεόφιλος (προσωπικά τον φαντάζομαι σαν ένα λιμοκοντόρο της εποχής του), θέλοντας να δοκιμάσει ποιος ξέρει τι, πετάει στην Κασσιανή το μισογύνικο πείραγμα : “Εκ γυναικός (της Εύας) ερρύη τα φαύλα". Η απάντηση της Κασσιανής, “αλλά και διά γυναικός (της Θεοτόκου) πηγάζει τα κρείττω", έμεινε στην Ιστορία. Οι ιστορικοί λένε ότι η Κασσιανή ερυθρίασε (στον αυτοκράτορα μιλούσε στο κάτω κάτω), αλλά ούτε τα έχασε, ούτε υπολόγισε ότι θα έχανε το θρόνο, ούτε δέχθηκε να προδώσει την αλήθεια και το φύλο της. . Οι θεολογούντες βλέπουν αυτές τις 7 λέξεις ως μία σύνοψη της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογίας. Εγώ την ξεχωρίζω για τον "τσαμπουκά" της. Ο Θεόφιλος ξεροκαταπίνοντας την χυλόπιτα που του κέρασε η Κασσιανή, της γύρισε την πλάτη και έδωσε το χρυσό μήλο της εκλογής στην (α' επιλαχούσα θα λέγαμε σήμερα) Θεοδώρα.
Στην συνέχεια η Κασσιανή έγινε μοναχή προσφέροντας όλη την περιουσία της για να χτιστεί η περίφημη τότε μονή “Εικασίας της μοναχής, ευσεβεστάτης και παρθένου ωραίας τω είδει”. Η μοναχή πια Κασσιανή διακρίθηκε στην ποίηση και ένα από τα ποιήματα της είναι και το γνωστό ως "τροπάριο της Κασσιανής" που αναφέρεται στην πόρνη Μαγδαληνή και θα το ακούσουμε Μεγάλη Τρίτη στις ορθόδοξες εκκλησίες :
"Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή...."
Η λαϊκή παράδοση που τρελαίνεται για μεγάλους έρωτες και μεγάλες χυλόπιτες προσπάθησε ανιστόρητα να χαρίσει το 50% του ποιήματος στον Θεόφιλο, πλάθοντας την εξής συνέχεια της ιστορίας:
O Θεόφιλος επισκέφτηκε το μοναστήρι της Κασσιανής, την ώρα που η Κασσιανή έγραφε το περίφημο δοξαστικό ποίημά της: “Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις...”, και επειδή η Κασσιανή έφυγε δήθεν τρέχοντας και άφησε ημιτελές το ποίημα μέχρι το “... καταφιλήσω τους αχράντους Σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις...”, πήρε την πένα ο όχι τόσο πολύ έξυπνος αυτοκράτορας και έγραψε το υπόλοιπο που λέει: “ων (ποδών) εν τω παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη” κάνοντας δήθεν μ’ αυτό τον τρόπο ο Θεόφιλος υπαινιγμό στη φυγή της Κασσιανής μόλις άκουσε τον κρότο των βημάτων του αυτοκράτορος.
Κι εδώ αδικημένη η Κασσιανή λοιπόν. Αιώνες μετά,η ίδια και το έργο της εξακολουθούν να πέφτουν θύματα του μισογύνη και άμουσου Θεόφιλου.

Δεν θα καταλάβω ποτέ μου γιατί το να υπερασπίζεσαι αυτά τα οποία συνιστούν
την αλήθεια σου...απορίπτωντας θρόνους
λεφτά δόξες κ.λ.π. είναι απλά ένας τσαμπουκάς...καλά έκανε και του την είπε , και σε εποχές που το να την πείς στον αυτοκράτορα δεν ήταν απλά ένας τσαμπουκάς...έπαιζες με το κεφαλάκι σου άν το phrasing δεν ήταν
εύηχο...

Γεώργιε χοιροβοσκέ, οι "τσαμπουκάδες" σαν κι αυτούς που έκανε η Κασσιανή είναι πολύ ψηλά στην κλίμακα των δικών μου ηθικών αξιών. Ίσως δεν φάνηκε από το κείμενο καθαρά, αλλά εγώ μαζί της είμαι... Το νόημα της φράσης μου είναι ότι οι θεολογούντες κρίνουν την απάντηση της Κασσιανής θεολογικά ενώ εγώ κρίνω την στάση της ως γενναίας γυναίκας(τσαμπουκάς).

Nα αυτά έχουμε πάθει...με τους δήθεν θεολογούντες(και κότες κατά τα άλλα)
Η γενναία στάση είναι η πραγματική θεολογία...Συμφωνούσαμε απο την αρχή!!!

That's a great story. Waiting for more. » » »

Enjoyed a lot! » »

Very nice site! »

Δημοσίευση σχολίου

Για μένα

  • Σοφία Avanti
  • Ελλάδα/Greece
My profile

Μικρή πασοκική ανθολογία

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from avanti. Make your own badge here.

Links

Για ένα όνομα ζούμε...

(το "πόθεν έσχες"

του τίτλου "τα εις εαυτόν")


US Losses

Photos Hidden
Powered by Blogger
and Blogger Templates